Technische informatica: duurzame installaties en systeemintegratie

Met de opleiding Duurzame installaties en systeemintegratie op zak ben jij dé specialist, technisch consultant of systeemarchitect die Nederland nodig heeft om de energietransitie slim aan te pakken.

We bieden drie verschillende afstudeerrichtingen aan van de opleiding technische informatica, allemaal toegespitst op een bepaald vakgebied waarin veel ontwikkelingen plaatsvinden en dus veel te leren valt. Eén daarvan is Duurzame installaties en systeemintegratie. Gedurende deze opleiding staat alles in het teken van het doorgronden, koppelen en integreren van nieuwe duurzame technieken en installaties.

Systemen die slim, efficiënt en duurzaam samenwerken

De opleiding Duurzame Installaties en Systeemintegratie bestaat in twee ‘varianten’. De tweejarige Associate degree en de vierjarige bachelor. In beide gevallen word je opgeleid tot expert in het samenvoegen van afzonderlijke duurzame installaties tot één geïntegreerd (energiemanagement)systeem. Volautomatisch en slim. Volg je de bachelor, dan komt daar het doorgronden en zelf ontwerpen van de architectuur achter de systemen nog bij.

Welke variant je ook volgt, de studie richt zich in de basis op het samenstellen van energiemanagementsystemen. Je leert verschillende systemen te begrijpen, aan elkaar te koppelen en optimale winst te behalen uit alle technieken. Zonnepanelen, laadpalen, warmtepompen, domotica. Jij laat de apparaten op een slimme, efficiënte en vooral duurzame manier samenwerken en controleert de energiestromen. Zo zorg je dat opgewekte elektriciteit slim gedistribueerd wordt en bepaalt wanneer verwarmd of gekoeld moet worden. Dat alles met volledig inzicht op het verbruik en de hoeveelheid energie die wordt opgewekt.

Opbouw en invulling van de studie

De invulling is van de eerste twee studiejaren is zeer vergelijkbaaroor Associate degree en bachelor.

  1. Het eerste jaar omvat oriënterende modules, waarbij je de studie relateert aan je eigen werkzaamheden en thuispractica uitvoert met behulp van simulatiesoftware.
  2. In het tweede jaar verdiep je de geleerde theorie verder en pas je deze toe op je werk.
  3. Het derde jaar richt je je op klimaattechniek, projectmanagement, microcontrollers en integratie van verschillende disciplines.
  4. Het laatste jaar passeren de laatste belangrijke onderdelen de revue, denk aan ontwerpvaardigheden en beheerarchitectuur.

Om het erkende Associate degree-getuigschrift te behalen, sluit je de eerste twee jaar af met een afstudeeropdracht. Volg je ook het derde en vierde jaar van de studie, dan rond je de afstudeeropdracht daarna af en ontvang je je hbo-getuigschrift. Tijdens de afstudeeropdracht formuleer je een probleemstelling voor je eigen werksituatie en breng je de nieuwe kennis in de praktijk.

Mogelijkheden en functies na afronding

Na het behalen van je Associate degree-getuigschrift, kun je als professional verder met het bouwen, configureren, testen en beveiligen van installatiesystemen en netwerken. Doorgroeien kan naar functies als:

  • Teamleiding installatietechniek
  • Projectmanager installatietechniek
  • Consultant installatie- of energietechniek

Plak je nog twee jaar aan je studieperiode vast, dan duik je nog verder in de materie, leer je de techniek te doorgronden en zelf de architectuur van een nieuwe oplossing te bedenken. Na afronding ben je in staat om automatiseringsbehoeften te analyseren en de meest efficiënte oplossing in beeld te brengen. Je bent een uitstekend adviseur bij het gebruik, de bediening en de ontwikkeling van duurzame systemen en oplossingen. Functies die je kunt vervullen zijn bijvoorbeeld:

  • Systeemarchitect
  • Projectmanager installatietechniek
  • Consultant installatietechniek of energiemanagement

Vrijblijvend kennismaken kan altijd!

Nieuwsgierig of de opleiding bij je past? Twijfel je of het haalbaar is voor je? We plannen met iedereen die geïnteresseerd is een vrijblijvend kennismakingsgesprek in. Daarin bespreken we graag of de studie is wat je zoekt en of het haalbaar is. We denken graag in mogelijkheden en bieden je bij groen licht alle hulp aan om ervoor te zorgen dat jij je studie aangenaam en succesvol weet af te ronden. Besluit je toch de studie niet te volgen, dan zit je nergens aan vast.