Review: Sander De Lelij

Sander De Lelij werkt als procesoperator bij Indorama Ventures. Om door te kunnen groeien naar de functie van DCS Engineer, volgde hij de Associate degree industriële automatisering. Hij rondde de studie in razendsnel tempo af! We spraken Sander over zijn studietijd bij Hogeschool Dirksen.

Doorgroeien bij de huidige werkgever

Sander werkt bij Indorama Ventures, een wereldwijd bekend, duurzaam chemisch bedrijf dat grote klanten bedient met innovatieve producten uit PET en vezels. Sander: ‘Ik heb zelf aangegeven bij mijn werkgever dat ik graag wilde doorgroeien naar de functie van DCS Engineer. Al snel kreeg ik te horen dat ik, naast andere leerdoelen, een extra diploma nodig had om deze functie te kunnen vervullen. Toen ik op zoek ging naar een opleiding met deze specifieke cursusinhoud, stuitte ik op twee opleiders. Mijn keuze viel op Dirksen omdat de opleiding, naast dat deze specifiek is, ook een brede opzet heeft.’

Studeren bij Hogeschool Dirksen

‘De inhoud van de studie is volledig en niet geënt op een klein gedeelte van de techniek. Een aantal vakken hebben me veel gebracht en gebruik ik nu dagelijks in mijn werk. PLC programmeren was daar één van. Dat was leuk, nuttig en leerzaam. Sommige vakken vond ik ouderwets met de kennis van nu die ik al heb. Dat vond ik wel jammer, maar heb ik opgelost door de lessen over te slaan en alleen met zelfstudie de lesstof eigen te maken. Het is fijn dat je dan makkelijk zelf je examens kan inplannen en daarmee het vak op je eigen tempo kan afronden. Doorgaans ging ik wel graag naar de lessen, zodat ik met medestudenten aan opdrachten kon werken.’

Begeleiding bij faalangst

‘In het begin van de opleiding heb ik een coach toegewezen gekregen, maar daar had ik toen nog weinig behoefte aan. Het studeren ging me in principe prima af. Pas later, toen we meer moesten gaan presenteren en ik richting mijn afstudeerpresentatie ging, heb ik hulp ingeschakeld van mijn coach. Ik heb last van presentatie- en faalangst en dat kwam toen steeds meer naar boven. Ik vond het makkelijk om dit aan te kaarten vanwege de open sfeer. De mensen bij Dirksen zijn altijd bereid te helpen. Met hulp van de coach en een docent heb ik gewerkt aan mijn angst, wat ervoor heeft gezorgd dat ik mijn eindpresentatie goed heb doorstaan.’

Terugkijken op de studietijd

‘Vooral door medestudenten en de hulp bij mijn faalangst, heb ik mijn studietijd wel als positief ervaren. Ik kon docenten makkelijk aanspreken, aangezien ze je allemaal graag willen helpen. Ik heb ook best wat kritiek gehad op lesmateriaal en vakinhoudelijke zaken. Iedereen staat heel erg open voor feedback en wil er ook echt iets mee doen. Qua studielast viel het me tegen, ondanks dat ik vooraf wist waar ik aan begon. Als je puur naar tijd kijkt denk je, dit is wel te doen. In de praktijk moet er best wel wat voor wijken. Ondanks alles heb ik de opleiding ruim binnen de twee jaar die ervoor staat gehaald. Daar ben ik wel blij mee.’

Op naar een nieuwe functie

‘Nu ik mijn diploma op zak heb, hoef ik alleen nog intern te voldoen aan wat extra eisen. Dat is gelukkig ook bijna allemaal in orde en dus verwacht ik einde van het jaar te horen dat ik vanaf het nieuwe jaar aan de slag kan als DCS Engineer. Ik zal dan verantwoordelijk zijn voor het besturingssysteem van de complete fabriek en heb de bevoegdheid om alle bijkomende zaken te regelen. Denk aan onderhoud, IT-zaken, up-to-date houden van de antivirussoftware en tijdige vervanging van de hardware. Maar ook contact met andere firma’s en meer verantwoordelijkheid.’