Hbo-student maakt nieuwe software voor Container Cleaner

Pierre van Kessel is na twee jaar bikkelen geslaagd voor de studie Associate degree Industriële automatisering. Hij werkt als Software Engineer bij Bosman Van Zaal, een aanbieder van totaaloplossingen in de tuinbouwtechnologie, en maakte voor zijn afstudeerscriptie nieuwe software voor de Container Cleaner. Hij vertelt over zijn studie en afstudeerscriptie.

Leermoment: eerst documenteren en ontwerpen

Mijn belangrijkste leermoment is dat je eerst gaat documenteren en ontwerpen, voordat je begint met programmeren. Wereldwijd leveren wij productiesystemen in kassen en klimaatruimtes. Ik stel voor onze projecten functionele en technische beschrijvingen vanuit de projectspecificatie op, programmeer de software voor PLC en HMI bedieningspanelen en zorg voor het inbedrijfstellen bij de klant op locatie.

Waarom een tweejarige Associate degree studie?

Ik wilde graag bevestiging van mijn huidige werk- en denkniveau en kan nu makkelijker doorgroeien in mijn werk. De lesstof die Hogeschool Dirksen aanbiedt, sluit het beste aan bij mijn werk.

Studieverwachtingen

Ik ben redelijk neutraal de studie ingegaan en had vooraf geen hooggespannen verwachtingen. De colleges en begeleiding waren goed. Ook werden we vaak van wat extra informatie voorzien. Niet alle stof is direct toepasbaar, maar andersom zijn er voldoende modules absoluut van toegevoegde waarde.

Aansluiting studie bij automatiseringswerk

Als PLC-programmeur sluit de module Basis programmeren prima aan. Ook de module Netwerken industriële automatisering was heel nuttig. In onze automatiseringssystemen maken wij ook gebruik van veldbussen. Van de modules Databases en Basis programmeren heb ik uiteindelijk het meeste profijt gehad. Het voornaamste wat hierin naar voren komt, is dat er eerst gedocumenteerd en ontworpen moet worden, voor het daadwerkelijke programmeren begint.

nieuwe software

Afstudeerscriptie

Voor mijn afstudeerscriptie schreef ik nieuwe software voor de Container Cleaner. De Container Cleaner is een machine die onderdeel uitmaakt van het intern transportsysteem in kwekerijen. In kwekerijen met een geautomatiseerd transportsysteem wordt het gewas op containers gekweekt, zodat de teelt door de kas verplaatst kan worden. Zodra het gewas is geoogst of de planten gereed zijn voor de verkoop, wordt de container leeggemaakt. De Container Cleaner wordt ingezet om plantresten met eventuele ziektekiemen van de container te verwijderen. Nadat het vuil eraf gespoten is, kan een extra behandeling uitgevoerd worden om de container te ontsmetten.

Voor de besturing van deze machine is er een nieuw type controller ingezet. Tegelijkertijd hebben we de overstap gemaakt van de programmeertaal Ladder Diagram naar Structured Text. De nieuwe software is opgezet volgens de ISA-88 methode en volgens de standaard zoals die gebruikt wordt op onze software afdeling.

Combineren studie werk en privéleven

Er gaat een hoop tijd in een hbo-studie zitten. Ik heb thuis veel ruimte en ondersteuning gekregen om deze opleiding te kunnen voltooien. In heb geen 9-5 baan en ben ook regelmatig in het buitenland aan het werk. Richting het einde heb ik dagen vrij genomen om op schema te blijven.

Tips voor andere studenten die starten met studeren

Pierre heeft twee tips voor studenten die gaan starten met een hbo-studie: wees je ervan bewust dat je privéleven op een lager pitje gaat. Het is belangrijk dat je partner zich hier ook van bewust is en je steunt. En zorg dat je bijblijft. Als je achter loopt is het moeilijk om dat weer in te halen.

Thuis en op mijn werk bij Bosman Van Zaal hebben we gevierd dat ik geslaagd ben. Het is fijn om deze waardering te krijgen. Ik vind het leuk om nieuwe dingen te leren en wil mij blijven ontwikkelen. Maar eerst ga ik mijn vriendin, kinderen, vrienden en familie weer wat aandacht geven.

Nieuwe software voor container - Hogeschool Dirksen