Kennisontwikkeling én persoonlijke ontwikkeling hand in hand bij hbo-opleiding

Philip van Doorn startte vorig jaar met de tweejarige hbo-opleiding Associate degree ICT-telecom. Het eerste studiejaar heeft hem veel gebracht: “Negentig procent van de opgedane kennis pas ik toe. Niet alleen mijn vakkennis is enorm toegenomen. Ik heb mezelf beter leren kennen en ben als persoon gegroeid.

Philip werkt als Technisch Specialist bij technisch dienstverlener Kuijpers. Kuijpers is van oorsprong een traditionele installateur. Er werken ruim 1200 mensen verspreid over 15 vestigingen. In zijn rol als Technisch Specialist ondersteunt en ontwikkelt Philip software voor integrale beveiligingsprojecten. Zijn afdeling is hierin groeiende en gericht bezig om kennis te verzamelen en toe te passen. Daarin speelt hij zelf een proactieve rol.

Doelgericht kennis verzamelen en toepassen

Hij vertelt enthousiast: “We zitten in een omslag waarin we digitalisering combineren met menskennis, cultuur en functionaliteit. Zo creëren we nieuwe gave software oplossingen voor onze klanten. Voor de beveiliging heb je te maken met camera’s, toegangscontrole systemen, brandmeldinstallaties en sprinklerinstallaties. Ik werk aan applicaties waarbij die verschillende functies bij elkaar komen. Wij voeren verschillende merken én willen makkelijk bedienbare systemen op de markt brengen. Tel dat bij elkaar op en je kent mijn uitdaging.”

Philip: “90% van de opgedane kennis gebruik ik direct.”

Door de opleiding Associate degree ICT-telecom kan onze student Philip de opgedane vakkennis in de praktijk brengen in zijn functie als Technisch Specialist

Tweejarige hbo-studie ICT-telecom

Het kiezen van een opleiding ging vlot bij Philip: “Als je bij Kuijpers ergens voor wilt gaan, is het zo geregeld. Ik had voor mezelf al op papier gezet welke kennis ik nodig had. Op internet kwam Dirksen naar boven. Ik meldde mezelf aan voor het webinar en kwam toen tot de conclusie dat de kennis die ik zocht aansloot bij de studie Associate degree ICT-telecom. Ik besprak dat met mijn bedrijfsleider. Drie dagen later volgde ik al mijn eerste les!”

ICT vakken die perfect aansluiten bij de praktijk

In het eerste jaar bestaat de studie uit elf vakken, waaronder Professionele Communicatie Foundation, Inleiding datacommunicatie en Datacommunicatie en netwerktechniek. Philip vertelt wat de studie hem tot nu toe opleverde: “De studie heeft mij zelfstandigheid gebracht. Ook op technisch vlak heb ik dit jaar veel bijgeleerd. Aan 90% van de vakken heb ik wat gehad. Vooral onderzoekstechnieken vond ik heel interessant. Met behulp van dit vak heb – en hou – ik mijn eigen proces op orde.”

Praktijkgericht leren

Philip vertelt dat de praktijkopdrachten goed aansluiten bij wat hij doet: “Ik krijg alle vrijheid om ontwikkelingen van mijn werk als Technisch Specialist in de praktijkopdrachten te stoppen. Dat is echt een pluspunt van de opleiding. Tijdens de studie leer je nieuwe kennis te vertalen naar praktijkgerichte oplossingen. Ook mijn eindscriptie zal gaan over een concrete oplossing voor mijn werk. Maar niet alleen vakinhoudelijk heb ik mezelf ontwikkeld. Ik heb mezelf ook beter leren kennen. Voor mijn persoonlijke ontwikkeling zijn de gesprekken met mijn coach Anneke Lubbers heel waardevol.”

Studeren en wielrennen

De studiebelasting is volgens Philip pittig: “Ik ben 20 tot 30 uur per week kwijt met de studie.” Toch blijft er ook ruimte voor ontspanning. Vrolijk vertelt hij: “Ik zit graag op de fiets. Naast het behalen van mijn studie, heb ik deze zomer ook nog een ander doel. Als deelnemer van de Alpe d’HuZes 2019 ga ik, samen met mijn wielerteam, ons sportief inzetten voor een wereld zonder kanker.”