ECT Industrial Automation engineers studeren bij Hogeschool Dirksen

Jirzy Krispijn, Maintenance Manager bij Hutchison Ports ECT in Rotterdam, formuleerde twee jaar geleden in het maintenance management team een heldere opleidingsvisie: “ECT is één van de meest geavanceerde containerterminal operators van Europa. Om intelligent equipment te blijven bouwen en te onderhouden is specialistische kennis nodig. Wij investeren daarom, op alle niveaus, in zowel de theoretisch kennis als de praktische vaardigheden. Hogeschool Dirksen speelt daarin als onze vaste opleidingspartner een belangrijke rol.”

Industrial Automation engineers op de Maasvlakte

Jirzy: “In de haven van Rotterdam neemt ECT het grootste deel van de overslag van containers voor haar rekening. Jaarlijks behandelen we miljoenen containers. We exploiteren in Rotterdam de ECT Delta terminal en de ECT Euromax terminal. Beide liggen op de Maasvlakte, aan de Noordzee. De terminals op de Maasvlakte zijn 24/7 in bedrijf. Ook bij de maintenance afdelingen, waar in totaal 240 engineers aan storingen en onderhoud werken, gaat het werk dag en nacht door.”

Industriële automatisering

Jirzy is lid van het maintenance managementteam en hij stuurt een afdeling met 40 engineers en specialisten aan die samen met het equipmentteam zorgen dat alle kranen en voertuigen efficiënt werken. In deze supportrol is hij direct verantwoordelijk voor zowel werkend equipment als voor de aansturing van de technische specialisten die het onderhoud hierop verzorgen. Daarbij stuurt hij op processen en procedures die de kwaliteit bewaken, escaleert hij en werkt hij samen met de andere maintenance afdelingen.

Equipment op orde

De engineers van de afdeling Industriële Automatisering (IA) zorgen in samenwerking met de Onderhoudsdienst dat de kwaliteit van het equipment op orde is en dat kranen en voertuigen in optimale staat verkeren. Jirzy: “Er is veel samenwerking met de storingsdienst. Die signaleren meestal als eerste een probleem, voeren een reset uit en schakelen indien nodig op naar onze afdeling. Wij analyseren dan de oorzaak die kan zitten in functies, zoals PLC’s, pc’s, camera’s of sensoren. Meestal verhelpen we de storing op afstand.”

Tesla van de terminal

Jirzy’s team werkt ook mee aan nieuwe ontwikkelingen op het gebied van remote control kadekranen. In plaats van één paar ogen van een kraanmeester die ter plekke de kraan bedient, wordt de besturing overgenomen vanuit een kantooromgeving waarbij de ogen van de kraanmeester zijn aangevuld met vele remote camera’s voor een optimale kraanoperatie. Verschillende afdelingen en externe partners werken hierin samen en waarbij rekening moet worden gehouden met het gegeven dat de terminals en kranen dicht bij zee liggen, met veel wind, regen, zout en zand in de lucht. Jirzy vertelt enthousiast over deze kadekranen: “Kijk. Je kunt een Citroën kopen of een Tesla. In beide auto’s zitten moderne onderdelen. Maar iedereen weet dat Tesla nog een stap verder gaat met bijvoorbeeld een automatische stop en automatisch rijden. Dat principe geldt ook voor een kadekraan. ECT heeft de Tesla.”

Hogeschool Dirksen is de vaste opleidingspartner van ECT Hutchison Ports

Toekomst en opleidingsvisie

Jirzy schetst zijn kijk op maintenance en de rol van opleidingen: “Twee jaar geleden hebben we met het managementteam een opleidingsvisie op papier gezet voor de komende tien jaar. Onze basis is nog steeds mechanisch, maar het zwaartepunt verandert naar industriële automatisering. Ook IT komt meer en meer in equipmentsystemen terecht. We werken nauw samen met onze ICT-afdeling voor afstemming van de systemen en cyber security. Al deze ontwikkelingen bepalen de manier waarop wij als support afdeling onderhoud verrichten en welke mensen dat kunnen doen. Er zal een verschuiving van fte’s plaatsvinden. We hebben meer high end monteurs nodig die IT en/of industriële automatiseringskennis bezitten.”

Individueel opleiden

ECT leidt haar medewerkers zelf op en zoekt ook nieuwe collega’s. Jirzy: “Iedereen die interesse heeft om in het vakgebied industriële automatisering te werken, nodig ik bij deze uit om contact met mij op te nemen, of om eens op onze websites te kijken (www.ect.nl of www.werkenbiject.nl).” Met zijn team praat Jirzy ook concreet over de toekomst. Hij bespreekt per persoon: ‘nu sta je hier’, ‘waar gaan we als ECT heen’ en ‘waar wil jij heen?’ Een individueel opleidingsplan beschrijft hoe de medewerker daar terecht gaat komen.

Hogeschool Dirksen vaste opleidingspartner voor hbo

“Voor hbo is Hogeschool Dirksen onze vaste opleidingspartner. Jaarlijks starten er enkele studenten met de Associate degree Industriële automatisering. Mijn medewerkers hebben zelf, in overleg met onze opleidingscoördinator, gekozen voor Hogeschool Dirksen. Dat bevalt ons goed. Niet voor niets beginnen er elk jaar weer nieuwe studenten bij jullie! Ik vind het sterk dat Dirksen eerst een intake doet en vervolgens een beoordeling geeft of iemand de studiebelasting ook aan kan. Zo’n studie is best pittig qua combinatie van werk, privé en opleiding. Zo weet je vanaf de start precies wat je kunt verwachten. Ik vind het ook heel stoer als collega’s weer een certificaat halen, of hun opleiding afronden met een diploma. Dat zijn mooie mijlpalen voor het maintenanceteam.”