Leren wordt steeds persoonlijker

Tijdens onze hbo-opleidingen leggen we de focus niet alleen op de theorie, maar besteden we ook veel aandacht aan persoonlijke ontwikkeling. Anneke Lubbers is hoofddocent en coach bij Hogeschool Dirken en werkt al 14 jaar met veel plezier met onze studenten. Waarom is de persoonlijke ontwikkeling van de student zo belangrijk? Anneke vertelde mij er meer over.

Persoonlijke ontwikkeling

‘Vanaf de start van het hbo wist ik dat we ons moesten richten op persoonlijke ontwikkeling. De studenten hebben niet alleen inhoud nodig, maar moeten ook overwicht kunnen tonen, beslissingen kunnen maken, dingen uitleggen en presenteren. De student moet het overzicht kunnen behouden en dat kan niet alleen door inhoud te geven. Hier komt het coaching aspect naar voren. Welke stappen moet de student nemen? Tijdens de studie vindt die omschakeling plaats. In plaats van het denken en werken in taken gaat de student procesgericht werken’, vertelt Anneke.

Zichtbare groei

‘Zelf vind ik het zo leuk om de student te zien groeien. Je maakt ze bewust om anders te gaan kijken, hoe kun je de les integreren met je werk? Wat kun je met het gene wat je hebt geleerd? Doordat de studenten veel opdrachten uitvoeren op de werkvloer leren ze er direct van en dat horen we ook terug bij de bedrijfsbegeleiders van de student.

De student merkt de groei duidelijk aan het contact met begeleider/manager. Ze gaan communiceren op een ander niveau en er worden andere vragen gesteld aan de student. Vaak groeit de student ook door naar een andere functie. Dat maakt het voor mij ook erg leuk om te spreken met bedrijfsbegeleiders. Het is zo gaaf om te horen hoe zij de veranderingen ervaren tijdens de opleiding en hoeveel meerwaarde het ook aan hen geeft’, laat Anneke mij weten.

Technische kennis

‘Ik vind de techniek fantastisch. Als er iets aan de hand is kan ik meekijken en meepraten. Dat maakt ook mijn werk een stuk gemakkelijker. Zeker wanneer dit een werkgever niet lukt. Ik kan zowel op een werknemersniveau kijken als op een werkgeversniveau waardoor ik met gemak overzicht vind binnen een organisatie. Je ziet dan ook hoe belangrijk die persoonlijke ontwikkeling is, dat leren ze nergens anders. De techniek beheersen ze en door middel van persoonlijke ontwikkeling leren ze ook het communiceren naar andere, het presenteren en verkopen.’

‘De student gaat overzien, nadenken en dan besluiten. De toegevoegde waarde wordt groter.’

Voorbereiden op een studie naast je werk

‘Het allerbelangrijkste aspect is tijd. Zorg ervoor dat je tijd hebt om te studeren. Met de motivatie zich het vaak wel goed en het bedrijf staat achter de beslissing om te gaan studeren, maar de tijd vinden blijft soms een uitdaging. Daarom is het ontzettend belangrijk om af te stemmen hoeveel tijd iets gaan kosten, met zowel je werkgever als je gezin. Het is belangrijk dat de student snel leert om te communiceren wanneer er meer tijd nodig is voor de studie. Maak dus vooraf goede afspraken, de inhoud komt vanzelf’, sluit Anneke haar verhaal af.

Onze opleidingen

Benieuwd naar de opleidingen die je bij ons kunt volgen? We bieden jou verschillende Associate degree en Bachelor opleidingen aan op het gebied van Industriële automatisering, ICT-telecom en Duurzame installaties en systeemintegratie.