Wat is een Associate degree?

De vraag naar Associate degree-opleidingen stijgt snel. Met een Associate degree op zak, vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk. Maar wat is een Associate degree en waarom zou je ervoor kiezen? 

Het verschil tussen Associate degree en hbo-bachelor

De Associate degree is een tweejarige studie in het hoger beroepsonderwijs en bieden de perfecte oplossing voor veel mbo’ers die de stap naar een vierjarige hbo-opleiding te groot vinden. Het beslaat de eerste twee jaar van een bacheloropleiding en ligt tussen het mbo-4 en hbo-bachelor in. De bacheloropleiding is een opleiding van vier jaar. De Associate degree leidt op voor specifieke beroepen, de bacheloropleiding is breder. Bachelors werken op een hoger niveau, meer in het strategisch management.

Welke vooropleiding moet je hebben om een Associate degree te mogen volgen?

Je moet minimaal mbo-4, havo of vwo hebben afgerond. Heb je dat niet en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je via een toelatingsonderzoek toegang krijgen tot de Associate degree.

Voordelen voor het bedrijfsleven

Om als bedrijf te kunnen concurreren, is het noodzakelijk dat werknemers blijven leren. Hierdoor blijven zij goed in hun vak. De Associate degree is zeer geschikt voor werknemers die naast hun werk weer een studie willen oppakken. Studenten kunnen op basis van behaalde diploma’s of certificaten vrijstellingen krijgen voor bepaalde modules uit de opleiding. Zo kunnen zij in een vrij korte tijd een waardevol getuigschrift behalen. De Associate degree-opleidingen sluiten altijd goed aan bij de behoefte in het werkveld, doordat opleiders met de desbetreffende branches overleggen over de vakkennis en vakvaardigheden die nodig zijn.

Wat kan iemand met een Associate degree-getuigschrift precies?

Iemand met een Associate degree-getuigschrift heeft geleerd een kritische, onderzoekende houding aan te nemen. Dit maakt het mogelijk om de visie en strategie van een organisatie te verbinden met de praktijk.

Voordelen voor werknemers

Je kunt in een vrij korte tijd een waardevol getuigschrift behalen, waarmee je sterker in de arbeidsmarkt staat en waarmee je hogerop kunt komen! Als je het getuigschrift hebt behaald, mag je ‘Associate degree’ (Ad) achter je naam zetten.

Heb je eenmaal de smaak te pakken? Dan kun je na je Associate degree opleiding eenvoudig doorstromen naar een bacheloropleiding, waar de Associate degree onderdeel van is.

Krijgt elke hbo-bachelor student ook automatisch na twee jaar een Associate degree-getuigschrift?

Nee, de Associate degree is echt een aparte studie. Bij Hogeschool Dirksen sluit je aan het einde van het tweede jaar de Associate degree opleiding af met een eindopdracht in je eigen werkomgeving. Deze presenteert en verdedig je voor de Examencommissie. Wanneer je ten doel hebt je bachelor getuigschrift te behalen en je beschikt over een goede studiediscipline, dan adviseren wij je ook om meteen te starten met de bacheloropleiding. Je hoeft dan geen eindopdracht te maken aan het einde van het tweede jaar.

Vind je de stap naar een vierjarige opleiding te groot? Dan adviseren wij je om eerst de tweejarige opleiding te volgen. Je kunt dan altijd alsnog doorstromen naar een bachelor studie.

Kent elke hbo-bacheloropleiding een Associate degree?

Nee, het aanbod is afhankelijk van de behoefte op de arbeidsmarkt en de keuze van hogescholen om wel of niet een Associate degree aan te bieden.

Voor wie is de Associate degree geschikt?

  • Afgestudeerde mbo’ers (niveau 4) die graag willen doorleren, maar een vierjarige hbo-bacheloropleiding te lang vinden.
  • Werkenden (op mbo-4 of havo-niveau) die zich verder willen specialiseren in hun beroep.
  • Voor mensen met een havo-diploma kan deze tweejarige studie in het hoger beroepsonderwijs ook aantrekkelijk zijn.