De installatietechnische branche in Nederland kent grote uitdagingen. Innovaties volgen elkaar in rap tempo op, de energietransitie vraagt om slimme oplossingen en digitalisering verandert de manier waarop we werken. Tegelijkertijd kampt de sector met een hardnekkig probleem: een tekort aan hbo-opgeleide professionals. En die spelen een belangrijke rol bij innovaties en nieuwe ontwikkelingen.
De mismatch tussen onderwijs en praktijk
Bedrijven uit de installatietechnische branche (TI) geven in de jaarlijkse bedrijvenenquête van Wij Techniek aan dat vacatures op hbo-niveau moeilijk vervulbaar zijn. Sinds de metingen in 2008 wordt het ieder jaar lastiger om mensen te vinden voor leidinggevende en staffuncties, met de absolute piek in 2022 en 2023. Daarin hebben we het niet enkel over voldoende hbo’ers, maar ook hbo’ers met de juiste kennis en vaardigheden.
TI-bedrijven geven aan dat hbo-opleidingen te breed en algemeen zijn. Essentiële installatievakken ontbreken vaak in hbo-opleidingen, waardoor de hbo-functies die openstaan niet altijd direct toegankelijk zijn voor afstudeerders. Er is eerst groei nodig, praktijkkennis en soms zelfs aanvullende scholing voordat een functie op hbo-niveau vervuld kan worden. Uiteraard is een deel van de gewenste vaardigheden bedrijfsspecifiek en moet dit altijd in de praktijk geleerd worden, maar het meenemen van cruciale vakkennis zou tijdens de opleiding moeten gebeuren. Bijvoorbeeld vakkennis van diverse technische disciplines zoals meet- en regeltechniek, klimaattechniek of sanitaire techniek.
Belang van technisch goed geschoolde hbo’ers in de branche
Bedrijven erkennen dat innovaties binnen de sector zich in rap tempo opvolgen en dat de aard van het werk door de jaren heen steeds complexer is geworden. Dat komt onder andere door de toenemende digitalisering van werkprocessen, AI, modernisering van infrastructuren, focus op verduurzaming en de energietransitie. Neem daarbij nieuwe technologieën, gecombineerd met ICT-toepassingen zoals telemetrie en kunstmatige intelligentie (AI), en je komt tot de ontwikkeling van nieuwe innovatieve systemen, producten en diensten.
Deze technologische ontwikkelingen en de complexere systemen die daaruit voortvloeien hebben directe impact op de werkzaamheden van installatiemonteurs. De toenemende rol van ICT vraagt om een breder kennisniveau, waarbij niet alleen technische expertise maar ook inzicht in klantprocessen van belang is. Dit is een combinatie die met name gevraagd wordt bij monteurs of functies op hoger opleidingsniveau. De nood aan hbo’ers in de branche wordt dus steeds iets groter.
Hogeschool Dirksen biedt praktijkgericht onderwijs
Bij Hogeschool Dirksen begrijpen we dat het onderwijs moet aansluiten op de realiteit. De situatie van nu en de toekomst, hoe onvoorspelbaar die op sommige fronten ook mag zijn. Onze deeltijd bacheloropleiding Technische Informatica biedt daarom een unieke combinatie van diepgaande technische kennis en praktijkgericht leren. Studenten werken tijdens hun opleiding aan concrete projecten binnen hun eigen organisatie, waardoor zij niet alleen leren, maar ook direct waarde toevoegen. Deze aanpak biedt veel voordelen voor zowel de student als de organisatie.
- Directe toepasbaarheid: Studenten volgen de studie naast hun werk en leren hoe zij alle kennis direct kunnen toepassen in de praktijk. Dat leert niet alleen makkelijker, het roept ook gerichte vragen op die in de les weer te behandelen zijn. Voor de student een voordeel én voor de organisatie.
- Koppeling met praktijk: Onze opleidingen zijn zo ingericht dat werken en leren hand in hand gaan. Studenten voeren opdrachten uit tijdens hun werk en ook afstuderen gebeurt met een opdracht vanuit de organisatie. Docenten nemen jouw praktijkissues mee in de les, zodat iedereen daar weer van kan leren. Inclusief de docent zelf.
Inspelen op nieuwe ontwikkelingen
Bij Dirksen leggen we een stevige basis in techniek. Onze technische basis is solide en vullen we telkens aan met de ontwikkelingen in de branche. Dat vraagt om een proactieve aanpak. De docenten komen zelf uit het vak en blijven zelf actief bij met de ontwikkelingen. Door de vragen waar zij zelf tegenaan lopen, maar ook door de praktijkvoorbeelden waar studenten mee naar de les komen. Door deze klassikaal te behandelen, wordt de basis toegepast en verder toegespitst op de technieken en issues van nu. Daarmee passeren ook trends zoals machine learning, AI en verduurzaming. De wisselwerking tussen student en docent is een belangrijke factor die beide partijen voorbereid op de complexiteit van de moderne TI-branche en de functies van de toekomst.
Een toekomstgerichte oplossing
Door mbo-4 professionals via onze deeltijdopleidingen op te leiden, vullen we het tekort aan hbo’ers gericht aan. Ons aanbod aan deeltijdopleidingen sluit perfect aan op de behoeften van werkgevers en werknemers. Via een Associate degree (Ad) of bacheloropleiding kunnen werknemers doorgroeien naar functies als projectleider of specialist in complexe installaties.
Bij Dirksen geloven we in de kracht van samenwerking. Daarom werken we nauw samen met bedrijven om ervoor te zorgen dat onze opleidingen deels vraaggestuurd zijn. Samen bouwen we aan een nieuwe generatie technische professionals die klaar zijn voor de uitdagingen van vandaag en morgen. Klaar voor de volgende stap? Ontdek hoe Hogeschool Dirksen je helpt om het verschil te maken. Samen zorgen we ervoor dat de installatietechniek de specialisten krijgt die nodig zijn.