Hbo-opleiding was de stap naar een technisch adviserende functie

adviserende functie

Tom Schols werkt bij Bronkhorst High-Tech B.V. In september 2017 startte hij bij Hogeschool Dirksen de tweejarige studie Associate degree richting Industriële automatisering. Hij studeerde inmiddels af. We hebben een gesprek met hem en zijn benieuwd hoe hij terugkijkt op zijn persoonlijke ontwikkeling tijdens de studie. Tot slot heeft hij nog drie tips aan aankomende studenten.

Waar werk je en wat is je achtergrond?

Ik heb een chemische achtergrond. Na het volgen van de laboratoriumschool ben ik begonnen in de smeermiddelenindustrie. Via uitstapjes naar de textielindustrie en de olieverrijking, werk ik nu alweer bijna negen jaar bij Bronkhorst High-Tech te Ruurlo in de Achterhoek. Bij Bronkhorst ontwikkelen en produceren we Mass Flow Meter en Mass Flow Controler technologie voor het verwerken van gassen en vloeistoffen, drukregelaars en verdampingssystemen. Je vindt onze massaflowmeters en controllers bij laboratoria, testbanken, machines en een breed scala aan industrieën.

Waarom ben je gaan studeren?

Ik vind het belangrijk om mij te blijven ontwikkelen en op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen in de techniek. Automatisering en elektronica trokken mij altijd al. Ik wilde dan ook graag een dieper inzicht krijgen in elektronica en digitale en analoge signaalverwerking en binnen Bronkhorst, of ergens anders, de stap naar een meer technisch adviserende functie maken.

Wat is je functie?

En dat is gelukt! Ik werkte eerst als Pre-Sales Engineer op een salesafdeling. In deze functie gaf ik advies over de inrichting van apparatuur aan onze distributeurs en dochterondernemingen. Mede door mijn studie ben ik geswitcht naar Supplier Engineering. Ik ben nu als Supplier Engineer betrokken bij issues die kunnen optreden met elektronische componenten en sensoren.

Wat heeft deze studie je gebracht?

De opleiding gaf mij meer achtergrond en kennis van onze producten en componenten en ik kan nu beter communiceren met toeleveranciers en onze ontwikkelafdeling. ‘Elektronica begripsvorming en IT communicatieprocessen zijn voor mij heel belangrijk.’

Zijn de modules toepasbaar in je werk?

Vakken zoals elektronica begripsvorming en communicatieprocessen zijn voor mij heel belangrijk geweest en kon ik direct toepassen in mijn werk. Vakken waar ik direct profijt van had zijn:

  • Basiskennis: analoge en digitale elektronica, versterkertechniek en elektriciteitsleer.
  • Kennis handig voor toekomstige projecten: basis programmeren en PLC-programmeren.
  • Voor mijn algemene ontwikkeling: Werkzaamheden Eigen Beroepsvorming (WBO).
Doorstuderen Hogeschool Dirksen - Tom Schols

Wat was je belangrijkste leermoment tijdens deze studie?

Ik heb het meest geleerd van de module WBO, omdat ik mezelf daar moest dwingen systematisch te werk te gaan. Wat vond je van de begeleiding? De begeleiding van de docenten beviel prima. Ik wil een compliment geven aan mijn persoonlijke coach Anneke Lubbers. Zij was/is betrokken, helpt, coacht, pusht, is positief en daagt je uit. Zij sleept je er wel doorheen.

Was de studie te combineren met werk en privéleven?

Ja, het is wel handig om voldoende ondersteuning te hebben van je werkgever, zoals extra vrije tijd voor projecten. Waar ging jouw afstudeerscriptie over? Mijn afstudeerproject ging over het automatiseren van een meetsysteem in onze meetkamer. De bedoeling is om dit te implementeren binnen Bronckhorst High-Tech, tenminste als de coronacrisis er geen streep door trekt.

Wat zijn de sterke punten van Hogeschool Dirksen?

Ik heb voor Hogeschool Dirksen gekozen vanwege de mogelijkheid van de tweejarige hbo-studie (Associate degree). Sterken punten van Hogeschool Dirksen zijn dat de meeste modules goed zijn geschreven en opgebouwd, het afstandsonderwijs en het afnemen van de examens.

Heb je tips voor nieuwe studenten?

Wees gedisciplineerd, zorg voor draagvlak bij je werkgever en wees kritisch.