Hbo-studie biedt technisch trainer bij Vanderlande persoonlijke groei en kansen

Jeroen Louter is technisch trainer bij Vanderlande en ontwikkelt en verzorgt trainingen aan collega’s over de hele wereld. Normaliter op locatie, maar door de coronamaatregelen geeft hij nu online trainingen vanuit huis. In 2019 startte hij met de bacheloropleiding Industriële automatisering bij Hogeschool Dirksen. “Inmiddels ben ik aardig wat certificaten verder en is vooral mijn kennis vergroot wat direct toepasbaar en meetbaar is in mijn eigen werkomgeving,” vertelt Jeroen.

Technische kennis verbreden

Vanderlande is een internationaal opererende onderneming die transportsystemen voor interne logistiek levert. Jeroen: “Ik ben begonnen als service engineer bij Vanderlande. Na een kleine uitstap werd ik getipt door een oud-collega voor de functie als technisch trainer bij Vanderlande. Ik greep die kans aan en nu ontwikkel en verzorg ik er ruim twee jaar trainingen over Automatic Storage Retrieval Systemen, Early Bag Store (Airports) en Fundamental en Control trainingen over elekronische componenten en frequentieregelaars.

Ik besloot de bacheloropleiding van Hogeschool Dirksen te volgen om meer kennis te krijgen op het gebied van besturingssystemen en netwerken wat ik kan benutten voor mijn trainingen. Mijn keuze viel op Dirksen, omdat ik er lange tijd geleden de cursus Basis elektronicus heb gevolgd en dat is mij altijd bijgebleven.”

Gedegen opbouw van vakken

“Het eerste jaar krijg je veel basisstof, maar nu komen veel vakken nader tot elkaar en zie je echt de verbindingen. Deze opbouw is fijn en goed doordacht. De lesstof is duidelijk, ik kan het goed volgen en de colleges zetten de puntjes op de i. Zeker de online colleges zijn voor mij nu erg fijn, ik kan de colleges waar ik ook ben volgen en het scheelt mij reistijd. Tijd die ik weer aan mijn studie kan besteden. Het studeren via DirksenPlaza gaat makkelijk en overzichtelijk. Je stuurt je opdrachten in en kunt je voortgang monitoren.”

Kennis direct toepasbaar in de praktijk

“Uit het hbo-programma gaf vooral de module Datacommunicatie en netwerktechniek mij meer inzicht over de verschillende netwerken die wij gebruiken binnen onze systemen, ook de module Programmeren in C en Elektriciteitsleer gaven mij veel inzichten, waardoor ik meer informatie en diepgang kan overbrengen tijdens mijn trainingen.”

Doorstuderen Hogeschool Dirksen - Jeroen Louter

Belangrijk leermoment

De opleiding vergroot niet alleen mijn technische kennis, maar laat mij vooral op organisatorisch niveau groeien. Door de modules Onderzoeksvaardigheden en Werkzaamheden eigen beroepsomgeving pak ik een probleem nu veel gestructureerder aan en communiceer ik op een hoger professioneel level. Mijn werkwijze is veranderd; het is nu eerst denken en dan doen.”

Persoonlijke groei zorgt voor kansen

Jeroens groei is ook zijn collega’s niet onopgemerkt gebleven. “Ik ben naast mijn dagelijkse werkzaamheden als trainer nu ook werkzaam in een Adapto Taskforce Team. Dit is een team binnen Vanderlande die intensief de Adapto systemen monitort, analyseert en zorg draagt voor de juiste afhandelingen van incidenten binnen de service departement en waar nodig verbeteringen doorvoert. Mede door mijn opgedane kennis uit de module Datacommunicatie en netwerken heb ik al een oplossing kunnen aandragen voor een wifi issue. Het is leerzaam en waardevol om op deze wijze mee te kunnen denken met onze R&D-afdeling. En de input vanuit R&D kan ik weer benutten voor het up-to-date houden van mijn trainingen.”

Werk, privé en studie combineren

Jeroen is naast technisch trainer ook gitarist, drummer, zanger, songwriter en heeft een gezin met drie kinderen. Hoe combineer je dat met een studie van gemiddeld 15 studie uren per week? “Ja dat is goed plannen 😊! De vooraf ingeplande examens werken als een stok achter de deur. Soms is het zwaar. Doordat ik nu veel thuiswerk, zit ik weleens dagen van ‘s morgens 7 tot ’s avonds 23 uur achter mijn laptop. Je zit dan de gehele dag in dezelfde omgeving en dat heeft soms invloed op mijn concentratie.”

Doorstuderen Hogeschool Dirksen - Jeroen Louter

Jeroen speelt en schrijft een breed muziekrepertoire: Nederlandstalige muziek à la De Dijk, ballads, pop, folk en hij speelt in een hardrock coverband. “Mijn studie heeft eerste prioriteit, maar ik blijf mijn hobby’s uitvoeren. Muziek maken en schrijven is voor mij juist een grote uitlaatklep. Daardoor kan ik mij weer opladen als ik een zware studie/werkweek heb gehad.”

Tips voor aankomende hbo-studenten

Tot slot enkele tips van Jeroen voor aankomende hbo-studenten:

  • “Vind de juiste balans tussen werk, privé en studie en realiseer dat de studie erg veel tijd vergt en niet vanzelf gaat.
  • Een goede motivatie, discipline en zelfstandig kunnen leren, brengen je ver.
  • Maak een planning en zorg dat je je doel voor ogen houdt, maak het desnoods visueel, wat wil je bereiken? Ik stel voor mijzelf steeds doelen en als ik die haal dan beloon ik mijzelf. Elke keer weer een stapje dichterbij de eindstreep.
  • Maak het voor jezelf behapbaar. Ik heb inmiddels besloten om mijn opleiding op te splitsen. Ik ga eerst mijn Associate degree-getuigschrift behalen, dan even een break en daarna door met de laatste twee jaar voor het behalen van mijn Bachelor getuigschrift.

Hogeschool Dirksen maakt dit mogelijk. Zij bieden je een geweldige omgeving om te leren met goede begeleiding van vakbekwame docenten, persoonlijke coach en leuke interactie met medestudenten,” aldus Jeroen.