Associate degree zorgt voor open deuren en meer gevoel bij werkprocessen: op naar de bachelor!

Maarten Liezen is Maintenance Technician bij Friesland Campina. Hij werkt inmiddels ruim 4 jaar bij het bedrijf en streeft naar de functie van OT-engineer. Binnen deze functie kan Maarten meer bezig zijn met de automatiseringen, besturingssystemen en netwerken in de fabriek. Maarten behaalde recentelijk zijn Associate degree industriële automatisering en zal doorstromen om nu ook zijn bachelor te behalen. We spraken Maarten over deze prestatie en zijn doel.

Mogelijkheden voor mezelf en het bedrijf

‘Ik wilde een studie die zich vooral richtte op de industriële automatisering en die vond ik bij Dirksen. Door de studie ben ik meer gevoel gaan krijgen bij de materie. Je wordt je bewust van de processen en hoe deze precies werken’, vertelt Maarten. ‘Binnen mijn functie als Maintenance Technician is het werk vaak mechanisch waardoor ik de stof niet direct toe kon passen, toch merkte ik dat er binnen het bedrijf steeds meer deuren opengingen. Dankzij de kennis die ik opdoe tijdens de opleiding, krijg ik steeds meer kansen en verantwoordelijkheden. Ook dit is een reden voor mijn werkgever om in de studie te investeren. De modules netwerktechniek en PLC-programmeren vond ik het meest interessant, maar alle modules bieden meerwaarde. Door de studie kreeg ik meer gevoel bij hoe het allemaal werkt in de fabriek.’

Doel voor ogen gehouden

‘Mijn grootste leermoment was dat ik met een doel voor ogen en wat energie veel kan bereiken. In het begin van de studie is het lastig, je moet je sociale leven op een iets lager pitje zetten. Dat wordt na verloop van tijd steeds makkelijker want je krijgt een ritme: ‘dan moet ik gaan studeren en als ik nu wat harder werk heb ik het dan weer even wat rustiger’. Hiernaast ben ik recentelijk papa geworden. Dat begint nu in mijn ritme te komen naast mijn studieritme waardoor ik de keuze heb gemaakt om door te stromen naar de bachelor’, vertelt Maarten.

Associate degree industriële automatisering

Vragen vlot beantwoordt

‘Bij de docenten en coach kon je altijd met vragen terecht. Met alle studiegenoten zitten we hiernaast in een groepsapp. Iedereen heeft een andere functie en een andere focus, maar iedereen is er voor elkaar. Als iemand een vraag heeft wordt deze vlot beantwoord’, laat Maarten weten.

Het schrijven van de scriptie

‘Bij Friesland Campina in Meppel hebben we vier droogtorens waarmee we poeder maken. Deze installaties moeten regelmatig gereinigd worden door een CIP (Cleaning In Place) installatie. Toren 3 en 4 maken gebruik van één gedeelde CIP installatie welke valt onder toren 3. Echter maakt deze toren nog gebruik van een verouderd besturingssysteem. Deze wordt niet meer ondersteunt en brengt de nodige risico’s met zich mee. Zowel intern als extern is er weinig kennis over beschikbaar en doordat er slecht beperkt onderdelen zijn te krijgen kan de toren bij een defect lang stilliggen’, vertelt Maarten. ‘Tijdens het schrijven van mijn scriptie heb ik onderzoek gedaan naar hoe we dit besturingssysteem kunnen vervangen met zo min mogelijk productiestilstand. Hier heb ik de beste manier voor gevonden.’

Interesse bij collega’s

‘Op dit moment zijn ze binnen het bedrijf bezig met de investeringsaanvraag. We hopen dat volgend jaar het vervangen van het besturingssysteem kan plaatsvinden. De scriptie is in ieder geval goed ontvangen door mijn bedrijfsbegeleider en vanuit mijn manager is de vraag gekomen om mijn scriptie binnenkort te presenteren aan mijn collega’s. Ook zij zijn geïnteresseerd en benieuwd naar mijn werk van het afgelopen jaar.’

Blijven leren

‘Na mijn studie ben ik vast nog niet uitgeleerd. De techniek blijft zich ontwikkelen en er zullen altijd cursussen zijn die ik wil volgen om te groeien en mijn kennis te verbreden’, sluit Maarten zijn verhaal af.

Heb jij ook een doel voor ogen en is onze Associate degree of bachelor de juiste start? Meld je dan nu aan voor een vrijblijvende kennismaking.